Błyskawiczna szczawiowa

Błyskawiczna szczawiowa

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepis na zupę szczawiową. A zupa szczawiowa to zupa lekka, pożywna i orzeźwiająca. Także polecam przepis na szczawiową.

Składniki:

  • 1 wędzona kość schabowa
  • 7 ziemniaków
  • 1 marchewka
  • po kawałku pietruszki i selera
  • 1 ząbek czosnku
  • słoiczek szczawiu
  • kilka kropli cytryny
  • śmietana 18 % (170 g)
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • liść laurowy, kilka ziarenek angielskiego ziela
  • sól
  • pieprz
  • słodka mielona paprykajarzynka

Sposób przygotowania:

Prosty przepis na szczawiową:

  1. Najpierw wędzoną kość schabową trzeba gotować przez kilka minut w osolonej wodzie z liściem laurowym, angielskim zielem i czosnkiem.
  2. Następnie dodać pokrojone w kawałki marchewkę, pietruszkę i seler.
  3. Teraz ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka.
  4. Trzeba teraz wlać szczaw, gdy zmiękną warzywa.
  5. Mąkę rozprowadzić w małej ilości zimnej wody i śmietaną i wlać do gotującej się zupy.
  6. Na koniec wrzucić przyprawy i doprawić do smaku cytryną.

Zupa szczawiowa najlepiej smakuje podana z ugotowanym jajkiem na twardo.

 Smacznego!

Autor: Karioka123

Polecamy nasze przepisy