Zupa z cukinii jest bardzo smaczna i zdrowa. Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca. Polecam na lekki obiad.
1 kg cukinii (waga po obraniu i usunięciu pestek)
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła do smażenia
suszony cząber według uznania
sól i pieprz do smaku
zioła prowansalkie według uznania
1. Warzywa obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. W garnku rozgrzać masło, wrzucić najpierw cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, dodać cukinię i jeszcze przesmażyć. Następnie wlać gorący bulion i gotować do miękkości.
3. Gdy składniki będą miękkie zupę zmiksować na gładki krem.
4. Na koniec zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalkimi i cząbrem. Gorącą zupę podawać i smacznego.
Moja rada: Cząber jest dość pikantny, dodajmy go więc ostrożnie.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu