Zupa - krem z soczewicy.

Zupa - krem z soczewicy.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Taka zupa to samo zdrowie. Mnóstwo witamin. Przygotowałam ją na bazie suszonych i bardzo aromatycznych warzyw. Wyszła bardzo smaczna i syta. Gęstość zupy zależy od nas jak gęstą zupę chcemy mieć. Moja wyszła bardzo gęsta, taka jak lubię. Polecam:)

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka zielonej soczewicy

10 dag suszonych warzyw

2 zierenka ziela angielskiego

1 liść laurowy

biały pieprz mielony do smaku

sól do smaku

2 łyżki oleju do smażenia

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżeczki suszonej natki pietruszki

gorąca woda

pestki dyni według uznania

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę wypłukać i dokładnie osączyć.

2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na mniejsze części.

3. W garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć, następnie wrzucić suszone warzywa i razem przesmażyć mieszając. Uważać, żeby za mocno nie przypiec.

4. Następnie wsypać soczewicę, wrzucić liść laurowy i ziele angielskie, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości.

5. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wyjąć ziele i liść, następnie zupę zmiksować dokładnie blenderem.

6. Na koniec do zupy wsypać natkę pietruszki i wymieszać.

7. Na talerze nakładać porcje gorącej zupy, posypywać pestkami słonecznika i podawać.

8. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy