Zupa z soczewicą, makaronem i boczkiem.

Zupa z soczewicą, makaronem i boczkiem.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Na chłodne dni polecam tą pyszną rozgrzewającą zupę. Najlepiej smakuje bardzo gorąca. Zupa jest również syta i niedroga w przygotowaniu.

 

 

Składniki:

5 łyżek czerwonej soczewicy

1 duża pietruszka

1 duża cebula

2 ząbki czosnku

20 dag wędzonego boczku

2 garście makaronu

biały pieprz mielony do smaku

sól do smaku

suszona natka pietruszki według uznania

koperek według uznania

1 łyżka masła do smażenia

4 szklanki bulionu warzywnego

 

Sposób przygotowania:

1. Pietruszkę obrać, umyć i osuszyć, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić razem z boczkiem w kosteczkę.

3. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i osączyć.

4. W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek i boczek, chwilę przesmażyć cały czas mieszając, wrzucić pietruszkę i chwilę przesmażyć, następnie wlać gorący bulion i dodać wypłukaną soczewicę.

5. Gotować do miękkości. W połowie gotowania wrzucić makaron i gotować, aż będzie miękki.

6. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, koperkiem i natką. Podawać gorącą. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy