Zupa z soczewicą, piersią kurczaka i kluskami kładzionymi

Zupa z soczewicą, piersią kurczaka i kluskami kładzionymi

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sycąca, pożywna i rozgrzewająca zupa z soczewicą, piersią kurczaka i kluskami kładzionymi.

Składniki:

  • 2 litry wody
  • nieduża pierś z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 1 mały seler
  • garść zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pół czerwonej papryki
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 mała cebula
  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • trochę oleju do smażenia

na kluski:

  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • sól

Sposób przygotowania:

Przepis na zupę z soczewicą, piersią kurczaka i kluskami kładzionymi:

  1. Zagotować wodę i rozpuścić w niej kostki rosołowe. Wrzucić starte na tarce marchewki i seler. Gotować na małym ogniu.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Mięso obtoczyć w przyprawach: papryce słodkiej, majeranku, soli i pieprzu. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Podsmażyć piersi z cebulką. Wrzucić do wywaru.
  3. Do gotującej się zupy dorzucić fasolkę szparagową, kukurydzę odsączoną z zalewy, pokrojoną drobno paprykę, soczewicę. Wszystkie te składniki możemy dodać równocześnie.
  4. Kluski kładzione: Wymieszać łyżką w misce jajko z mąką i solą. Kłaść na zupę łyżką kluski. Gotować ok. 5-7 minut. Kluski kładziemy na zupę od razu po wrzuceniu ww składników. Zupę gotujemy do miękkości soczewicy, papryki i fasolki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zupa z soczewicą, piersią kurczaka i kluskami kładzionymi gotowa. Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy