Bulion z ryby
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 4
Pożywny bulion rybno-warzywny
Składniki:
- szkielet ryby (surowej, takiej z filetowania: głowa, kregoslup, ogon) - u mnie pstrag
- filet z ryby x 2 - u mnie dorsz
- pietruszka x 1
- marchewka x 2
- ziemniaki x 2
- cebula x 0,5
- czosnek x 3
- liscie laurowe x 2
- ziele angielskie x 5
- lubczyk do smaku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Szkielet ryby zalać zimna wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, obrane cebule i czosnek oraz lubczyk. Od zagotowania gotować ok. 15 min.
2. Wywar przecedzić przez drobne sitko.
3. Do odcedzonego, czystego wywaru wrzucić obraną i pokrojoną pietruszkę i marchewkę. Gotować do miękkości, dodać orane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
4. Kiedy ziemniaki będą już tylko lekko twarde, dodać pokrojony filet z ryby. Gotować jeszcze 15 min.
5. Doprawić solą i pieprzem.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Zupa naszych Babć – zacierki
Nie ma nic prostszego a zarazem pysznego ;-)Zupa ogonowa
Zupę ogonową pamiętam z czasów dzieciństwa. Swoją wersję tej zupy wzbogacam białą fasolą.Bulion z ryby
Pożywny bulion rybno-warzywnyZupa z kapustą i mięsem
W upały najchętniej jemy dania jednogarnkowe, proponuję zupę z kapustką.Lane kluseczki na rosole.
Polecam pyszna zupę z lanymi kluseczlami. Jest pyszna, syta i w chłodne dni rozgrzewa i dodaje energii. Zapraszam.Zobacz więcej przepisów na: