Krem porowo-ziemniaczany
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
2 Ocen
Ilość porcji: 4
Smaczna zupa porowa, którą można podać z grzankami
Składniki:
- 3 pory (tylko biała i jasnozielona część)
- 1 cebula
- 6 ziemniaków
- 50 g masła
- szczypiorek
- grzanki
- sól, pieprz, słodka śmietana
Sposób przygotowania:
Pory dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło. Wrzucić warzywa i smażyć na maśle ok. 3 minuty, aż por i cebula się zeszklą.
Zalać warzywa 3 szklankami wody lub bulionu. Gotować do miękkości ziemniaków, zblendować na gładko.
Zupę doprawić solą i pieprzem. Na talerzu polać słodką śmietaną i posypać grzankami.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Zupa śliwkowa.
Przepis na tę ciekawą zupę znalazłam z starym zeszycie i postanowiłam od razu wypróbować. Do tej zupy użyłam powi...Zupa dyniowa z soczewicą
Smaczna, rozgrzewająca i arotmatyczna zupa dyniowaZupa Biała
Róznie nazywamy tą zupę u mnie białą a jest robiona na kwasie z kapusty.Zupa koperkowa
Są takie miejsca, które przywołują moje najcieplejsze wspomnienia. Są takie dźwięki, które wywołują drżeni...Misa rozgrzewająca
Bardzo fajna zupa polecam na chłodne zimowe dni.Zobacz więcej przepisów na: