Krem porowo-ziemniaczany

Krem porowo-ziemniaczany

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Smaczna zupa porowa, którą można podać z grzankami

Składniki:

- 3 pory (tylko biała i jasnozielona część)
- 1 cebula
- 6 ziemniaków
- 50 g masła
- szczypiorek
- grzanki
- sól, pieprz, słodka śmietana

Sposób przygotowania:

Pory dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. W rondlu rozpuścić masło. Wrzucić warzywa i smażyć na maśle ok. 3 minuty, aż por i cebula się zeszklą.
Zalać warzywa 3 szklankami wody lub bulionu. Gotować do miękkości ziemniaków, zblendować na gładko.
Zupę doprawić solą i pieprzem. Na talerzu polać słodką śmietaną i posypać grzankami.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy