Lane kluseczki na rosole.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Polecam pyszna zupę z lanymi kluseczlami. Jest pyszna, syta i w chłodne dni rozgrzewa i dodaje energii. Zapraszam.
Składniki:
składniki na rosół:
1 pietruszka
1 marchewka
1 udko z kurczaka
natka pietruszki według uznania
sól i pieprz do smaku
składniki na kluseczki:
2 jajka
mąka pszenna około 3-4 łyżki
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1. Udko oczyszczamy, myjemy, zalewamy zimną wodą ( około półtora litra ) i gotojemy do miękkości. Gdy udko będzie miękkie wyjmujemy je ( udko możemy użyć do drugiego dania ), a wywar przecedzamy przez gęste sito.
2. Warzywa obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie wrzucamy do przecedzonego wywaru i gotujemy do miękkości warzyw.
3. Kluseczki: Jajka wbijamy do kubka, dodajemy szczyptę soli do smaku i roztrzepujemy widelcem, następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy na jednolite ciasto gładkie ciasto. Ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie.
4. Przygotowane ciasto wlewamy strumykiem do gotującego się rosołu, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.
5. Podajemy i smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Brokułowa zupa.
Jest to lekka i szybka w przygotowaniu zupa. Polecam na obiad.Zupa gołąbkowa
Zupa smakuje jak popularne gołąbki z ryżem w sosie pomidorowym. Jest pożywna i sycąca.Zupa kokosowa w wersji dla niemowląt i rodziców
Smaczna, słodkawa zupa kokosowa - dla niemowląt wersja lekka, dla rodziców lekko pikantnaZupa z kalafiora
Szybka zupa z kalafiora.Zupa-krem marchewkowa
To bardzo sycąca i pyszna zupka, którą zachwyci się nie jeden z Was.Zobacz więcej przepisów na: