Lane kluseczki na rosole.

Lane kluseczki na rosole.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam pyszna zupę z lanymi kluseczlami. Jest pyszna, syta i w chłodne dni rozgrzewa i dodaje energii. Zapraszam.

Składniki:

składniki na rosół:

1 pietruszka

1 marchewka

1 udko z kurczaka

natka pietruszki według uznania

sól i pieprz do smaku

 

składniki na kluseczki:

2 jajka

mąka pszenna około 3-4 łyżki

sól do smaku

Sposób przygotowania:

1. Udko oczyszczamy, myjemy, zalewamy zimną wodą ( około półtora litra ) i gotojemy do miękkości. Gdy udko będzie miękkie wyjmujemy je ( udko możemy użyć do drugiego dania ), a wywar przecedzamy przez gęste sito.

2. Warzywa obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie wrzucamy do przecedzonego wywaru i gotujemy do miękkości warzyw.

3. Kluseczki: Jajka wbijamy do kubka, dodajemy szczyptę soli do smaku i roztrzepujemy widelcem, następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy na jednolite ciasto gładkie ciasto. Ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt rzadkie.

4. Przygotowane ciasto wlewamy strumykiem do gotującego się rosołu, chwilę gotujemy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.

5. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy