Zupa buraczkowa z ciecierzycą
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Smaczna i pożywna zupa
Składniki:
- porcja rosołowa z kurczaka
- włoszczyzna
- 5 surowych buraków
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
- pół małej kapusty pekińskiej
- 3 ziemniaki
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki śmietany 18%
- sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
Na porcji rosołowej i włoszczyźnie ugotować wywar z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego oraz przepuszczonego przez praskę czosnku. Do wywaru dodać starte na tarce buraki, ziemniaki pokrojone w kostkę, poszatkowaną kapustę pekińską i cieciorkę. Gotować do miękkości buraków i ziemniaków. Zupę zaprawić śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz majerankiem.
# Tagi:
Autor: marta625
Polecamy również
Zupa śliwkowa.
Przepis na tę ciekawą zupę znalazłam z starym zeszycie i postanowiłam od razu wypróbować. Do tej zupy użyłam powi...Krem porowo-ziemniaczany
Smaczna zupa porowa, którą można podać z grzankamiZupa dyniowa z soczewicą
Smaczna, rozgrzewająca i arotmatyczna zupa dyniowaBrokułowa zupa.
Jest to lekka i szybka w przygotowaniu zupa. Polecam na obiad.Gulaszowa z zacierkami
Bardzo fajna zupa i pożywna, zacierkami jak kiedyś robiły nasze Babcie.Zobacz więcej przepisów na: