Zupa śliwkowa.

Zupa śliwkowa.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na tę ciekawą zupę znalazłam z starym zeszycie i postanowiłam od razu wypróbować. Do tej zupy użyłam powidła domowej roboty, które jest najlepsze. Nigdy nie jadłam takiej zupy, dodam, że okazała się pyszna. Polecam przepis.

Składniki:

2 szklanki gorącej wody

powidło śliwkowe ( 1 szklanka)

1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

3 goździki

cukier do smaku

cynamon do smaku

 

dodatkowo:

cynamon do oprószenia śmietany

cukier puder do smaku

pół szklanki śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania:

1. Wodę należy zagotować z goździkami, następnie goździki usunąć. Do wody dodać powidło i dokładnie zmiksować.

2. Następnie mąkę dokładnie rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody (ilość mąki zależy jak gęstą chcemy mieć zupę ). Rozmieszaną mąkę wlać do zupy i zagotować energicznie mieszając, tak żeby nie było grudek.

3. Na koniec zupę przyprawić do smaku cukrem i cynamonem.

4. Następnie śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku.

5. Na talerze lub do miseczek nakładać porcje zupy, udekorować bitą śmietaną i oprószyć cynamonem. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy