Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Żurek staropolski

print Drukuj
Żurek staropolski

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.7

7 ocen

Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.

składniki
  • 2 torebki żurku
  • zakwas żuru w butelce
  • 8 białych kiełbasek
  • kawałek żeberka wędzonego
  • 5 suszonych podgrzybków lub innych grzybów
  • 8 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka małego selera
  • 1 cebula
  • 4l wody
  • 2 kostki rosołowe
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • 4 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • łyżka czubata majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

Dla ortodoksów żurek z torebki, kostki rosołowe to jakieś świętokradztwo, ale myślę, ze większość i tak tego używa :)

  1. Najpierw gotujemy bulion z wody i kostek rosołowych, następnie dodajemy pachnące żeberko wędzone i wszystkie przyprawy (pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe). Zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
  2. Nasze grzyby jeśli dadzą się pokroić to kroimy, jeśli nie to kruszymy je i dodajemy do gotującego się wywaru.
  3. Kolej na jarzyny. Kroimy je najlepiej w plasterki i wrzucamy do zupy. Tylko cebulę należy wrzucić w całości żeby nie rozleciała się w gotowaniu. W całości dodajemy też czosnek, ale wcześnie go zgniatamy żeby puścił soki. I naszą zupę znowu na małym ogniu gotujemy jakieś 15 minut.
  4. Rozrabiamy żurek z torebki (zgodnie z przepisem na opakowaniu) i wlewamy do garnka. Również w tym momencie dodajemy pół szklanki zakwasu z butelki. Prawie gotową zupę zaprawiamy gęstą śmietaną (1-2 łyżki) i gotujemy maksymalnie 15 minut.
  5. Na zakończenie wrzucamy kiełbaski (w całości lub pokrojone, jak kto woli) posypujemy zupę majerankiem, gotujemy 10 minut i żurek gotowy.


Smacznego

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!