Żurek wielkanocny
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
8 Ocen
Ilość porcji: 8
Żurek może stanowić codzienny obiad, ale świąteczny żurek to już kwintesencja smaku wielu mięs i wędlin. Ja najczęściej dodaję i wędzonkę i kiełbasę i oczywiście schabik. Polecam go na nadchodzące święta wielkanocne.
Składniki:
- żurek w butelce (pół butelki)
- żurek w torebce
- pętko kiełbasy wiejskiej
- kawałek boczku wędzonego
- 40 dag schabu z kostką pokrojonego w cienkie plastry
- kilka suszonych grzybów
- 2 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 kostki rosołowe
- łyżka śmietany
- ziele angielskie
- majeranek
- liście laurowe
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Żurek wielkanocny najlepiej smakuje w pierwszy dzień Świąt podczas śniadania.
- Do bulionu (woda i kostki rosołowe) dodajemy: schab, pokrojone w kostkę boczek i kiełbasę, namoczone i pokrojone grzyby, przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i pokrojony drobno czosnek. Gotujemy ok. 15 minut.
- Pokrojone dowolnie jarzyny (ziemniaki również) wrzucamy do zupy. Następnie dodajemy cebulę w całości i dalej gotujemy przez 20 minut na małym ogniu.
- I na koniec to co najważniejsze, czyli nasz żurek i ten w butelce i ten w proszku. Dodajemy do zupy, zaprawiamy śmietaną, dodajemy majeranek i gotujemy żurek nie dłużej niż 10 minut.
Pyszny żurek gotowy.
Smacznego
Autor: Lenka
Polecamy również
Żurek
Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i gotowanym jajkiem , lekko kwaśny, idealny na typowy polski obiad. Przyzwyczail...Żurek z grzybami
W każdym domu na świątecznym stole gości albo żurek, albo barszcz biały. Niewątpliwie są te zupy do siebie dość podobne....Pachnący żurek
Każdy kto przygotuje żurek wg mojego przepisu i kto go spróbuje, zakocha się w tej potrawie. W moim żurku jest ws...Żurek cioci Basi
Żurek wg mojego przepisu to coś niepowtarzalnego dla każdego podniebienia. Zachęcam was, przygotujcie go na Wielkanoc dl...Żurek staropolski
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest z...Zobacz więcej przepisów na: