Żurek z białą kiełbasą

Żurek z białą kiełbasą

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Przepisy na Wielkanoc a wśród nich przepis na żurek - rzec można, że na Wielkanoc to jazda obowiązkowa. Żurek z białą kiełbasą na wielkanocnym stole gości chyba w każdym polskim domu, więc przepis na żurek wielkanocny z białą kiełbasą musiał się pojawić. Smacznego!

Składniki:

  • garść suszonych prawdziwków
  • 2 l wywaru warzywnego
  • 500 g kiełbasy białej Gobarto
  • suszony majeranek (do smaku)
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziarna ziela angielskiego
  • około 500 ml zakwasu żytniego
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 1 l śmietany kremówki 30%
  • 10-12 jaj na twardo (w zależności od ilości porcji)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na żurek z białą kiełbasą na wielkanocny stół:

  1. Pierwszym krokiem będzie zalanie grzybów odrobiną wywaru i odstawienie ich na ok. 2 godziny.
  2. Następnie kroimy kiełbasę w grubą kostkę, zalewamy wywarem warzywnym, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i całość gotujemy około 20 minut.
  3. Dodajemy majeranek, grzyby z wywarem i gotujemy aż grzyby będą miękkie.
  4. Dodajemy również powoli zakwas, ciągle mieszając, aż żurek się zagęści.
  5. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy.
  6. Na koniec dodajemy śmietanę i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
  7. Żurek podajemy z jajkiem na twardo.

Wspaniały żurek z białą kiełbasą gotowy. Smacznego!

Polecamy nasze przepisy