Żurek z jajkiem
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
3 Ocen
Ilość porcji: 4
Podawać na wielkanoc :)
Składniki:
kwas na żur 1,5 szkl
słonina 5 dag
cebula 2 szt
śmietana 1 szkl
czosnek 1 ząbek
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
Sposób przygotowania:
1. Do wrzącej wody włożyć cebulę, zagotować, wlać kwas razem z mąką, aby zagęścić zupę.
2. Słoninę przesmażyć z cebulą, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawy.
3. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki.
3. Podawać z jajkiem
# Tagi:
Autor: tulipan
Polecamy również
Tradycyjny żurek
To tradycyjna Wielkanocna potrawa, bez której nie wyobrażam sobie świątecznego obiadu. Tradycyjny żurek przygotow...Żurek z białą kiełbasą
Przepisy na Wielkanoc a wśród nich przepis na żurek - rzec można, że na Wielkanoc to jazda obowiązkowa. Żurek z b...Żurek cioci Basi
Żurek wg mojego przepisu to coś niepowtarzalnego dla każdego podniebienia. Zachęcam was, przygotujcie go na Wielkanoc dl...Żurek staropolski
Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest z...Żurek z jajkiem
Podawać na wielkanoc :)Zobacz więcej przepisów na: