Bułki na jogurcie greckim
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Miękkie, bardzo puszyste, delikatne ... rozpływaja sie w ustach .............
Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki
drożdże 1/2 kostki
jogurt grecki 100 gr
woda letnia 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
miód 1 łyżka
jajko 1 szt roztrzepane
Sposób przygotowania:
- pokruszyć drożdże dodać miód oraz 3 łyżki jogurtu ,wymieszać i zostawić na 10 minut
- mąkę wymieszaj z resztą jogurtu dodaj jajko oraz rozczyn, sól
- przykryć miską i odstawić na 1,5 godz.
- ciasto podsypać mąką , uformować wałek i odcinać kawałki ciasta
- przekładać na papier do pieczenia,przykryć folią spożywczą
- piec po 30 minutach w temp.200 stopni 15 minut.