Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

print Drukuj
Ocena:
5.0

1 ocena

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.
Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!

Włoskie rodzaje kaw

Jeśli jesteś prawdziwym koneserem wysokiej jakości napojów to z pewności znasz rodzaje kaw i ich przygotowanie. Włochy nierozerwalnie kojarzą się z kawą, ponieważ to właśnie stamtąd wywodzą się najpopularniejsze marki ziaren. Nawet powszechne na całym świecie nazwy kaw mają swoje korzenie we włoskich słowach. Jakie napoje przywędrowały do nas z gorącej Italii?

Najpopularniejsze kawy włoskie bazują na caffe, czyli silnym naparze znanym pod nazwą espresso. Jest to bardzo mała kawa, którą podaje się w formie shota. Podczas przygotowywania espresso zmielone ziarna zalewane są niewielką ilością gorącej wody. Taka mieszanka ma bardzo mocny aromat i dlatego też pije się ją  bardzo powoli.
Na podstawie skondensowanego espresso bariści tworzą różne znane prawie wszystkim rodzaje kaw z ekspresu.

Najprostsze do przygotowania jest americano. Składa się ono z shota espresso oraz dużej ilości wody.
Powszechnie przyjmuje się proporcje wynoszące 1/3 kawy i 2/3 wody.

Espresso można też zmodyfikować, aby było mniej rozwodnione i jeszcze bardziej aromatyczne. Rozcieńczając  kawowego shota mniejszą ilością wody, uzyskuje się   ristretto. Jeśli napój zostanie przygotowany prawidłowo, powinien mieć kolor ciemnej czekolady i jasną cremę (piankę).

Włoskie kawiarnie wsławiły się również serwowaniem najróżniejszych rodzajów kaw mlecznych. Z Italii dotarły do nas napoje takie jak cappuccino, caffe latte, macchiato czy caffe mocha, znana też jako mokka.

Z czego  składają się te wszystkie napary?

Cappuccino to mieszanka klasycznego espresso i pianki z ubitego mleka. Takie połączenie sprawia, że kawa jest niezwykle delikatna, a jej konsystencja kremowa. Z tego względu Włosi piją  cappuccino zazwyczaj w godzinach porannych. Po południu raczej decydują się na mocniejsze napary.

Caffe latte również należy do mlecznych, śniadaniowych kaw. Ten napój składa się z gorącego mleka, espresso  oraz pianki umieszczonej na wierzchu. Kawowy napar stanowi zaledwie 1/3 całej tej mieszanki. Dlatego też latte  nie ma bardzo wyrazistego smaku.

Silniejsze aromaty można poczuć przy degustacji macchiato. Kawa ta składa  się z espresso i bardzo małej warstwy spienionego mleka. Główną rolę odgrywa tutaj aromatyczny napój, a biały  puch jedynie lekko łagodzi jego naturalną gorycz.


Osoby, które nie przepadają za gorzkim smakiem kawy, mogą sięgnąć po caffe mocha. Ten rodzaj napoju  skomponowany jest z shota espresso, cukru, czekolady oraz dużej ilości gorącego mleka. Dodatkowo mokkę  często serwuje się z dodatkiem bitej śmietany, kakao lub cynamonu. Jest to więc słodsza propozycja podania  kawy.


Rodzaje mrożonej kawy

Mrożona kawa to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają orzeźwienia podczas upalnych dni. Są różne  warianty zimnej kawy, wśród których frappe, cold brew, caffe freddo i affogato są najbardziej  rozpowszechnione. Wszystkie te napoje opierają się na kawie i lodzie, ale różnią się metodami przygotowania i dodatkami.

Frappe jest prawdopodobnie najpopularniejszą i najprostszą w przygotowaniu formą mrożonej kawy. Zwykle  jest przygotowywana z kawy rozpuszczalnej, która łatwo zaparza się na zimno. Możesz również użyć wcześniej  zaparzonej i ostudzonej kawy, a następnie dodać cukier i mleko. Wszystko to musi być dobrze wymieszane w  shakerze, aby uzyskać spienioną konsystencję. Ten napój często podaje się z lodem w formie kruszonej.

Cold brew jest nieco bardziej skomplikowane w przygotowaniu, ponieważ wymaga długotrwałego namaczania ziaren  kawy w zimnej wodzie.
Z drugiej strony, caffe freddo i affogato mają coś z kawowych deserów, ponieważ są to espresso podawane z pianką mleczną lub bitą śmietaną i lodami. 

Ocena:
5.0
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!