Pyszne,domowe,chrupiące,najlepsze.Tym razem do ciasta dodałam mąki krupczatki,która sprawia,że bułki są bardzo syte.Słonecznik uprażony patelni jest bardzo chrupiący i wyczuwalny w bułkach.Idealne na śniadanie lub kolację.
Ciasto:
3 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka soli
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki ziaren słonecznika
Dodatkowo:
masło do posmarowania blaszki
mąka pszenna do posypania stolnicy
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,dwoma łyżkami mąki pszennej i połową ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2.Pestki słonecznika uprażyć na suchej gorącej patelni i ostudzić.
3.Po tym czasie do mąki dodać sól,wyrośniete drożdże,pestki słonecznika i mleko.Zagnieść ciasto.Przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce.
4.Gotowe,wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułeczki.
5.Bułeczki ułożyć na blasze posmarowanej masłem i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosły.
6.Po tym czasie bułki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Smacznego.
Śniadaniowe bułeczki z płatkami owsianymi i dżemem.
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Bułki pszenno - krupczatkowe z sezamem
odrywane bułeczki o smaku pomarańczowym
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu