Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Miodowo-pomarańczowe bułeczki.

print Drukuj
Miodowo-pomarańczowe bułeczki.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 18
Ocena:
0.0

0 ocen

Polecam Wam pyszne bułeczki. Idealne na podwieczorek.

składniki

4 dag drożdży

3 łyżki miodu

sok z pomarańczy ( pół szklanki )

1 szklanka ciepłego mleka

3 szklanki maki pszennej

pół łyżeczki soli

2 łyżki oleju

 

sposób przygotowania

1. Najpierw należy dokładnie rozetrzeć drożdże z łyżką miodu, łyżką mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Po tym czasie do mąki dodać sól, pozostały miód, olej, wyrośnięte drożdże, sok z pomarańczy i pozostałe mleko i zagnieść mięciutkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, żeby ciasto wyrosło.

3. Następnie wyrośnięte ciasto należy przełożyć na stolnicę posypaną mąką i jeszcze chwilę zagniatać, następnie podzielić je na 18 części i uformować okrągłe bułeczki.

4. Tak uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut, żeby bułeczki jeszcze trochę podrosły.

5. Po tym czasie bułeczki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

6. Gotowe podawać i smacznego.

Tagi: bułki
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 18
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!