Miodowo-pomarańczowe bułeczki.

Miodowo-pomarańczowe bułeczki.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 18

Polecam Wam pyszne bułeczki. Idealne na podwieczorek.

Składniki:

4 dag drożdży

3 łyżki miodu

sok z pomarańczy ( pół szklanki )

1 szklanka ciepłego mleka

3 szklanki maki pszennej

pół łyżeczki soli

2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

1. Najpierw należy dokładnie rozetrzeć drożdże z łyżką miodu, łyżką mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Następnie przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Po tym czasie do mąki dodać sól, pozostały miód, olej, wyrośnięte drożdże, sok z pomarańczy i pozostałe mleko i zagnieść mięciutkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, żeby ciasto wyrosło.

3. Następnie wyrośnięte ciasto należy przełożyć na stolnicę posypaną mąką i jeszcze chwilę zagniatać, następnie podzielić je na 18 części i uformować okrągłe bułeczki.

4. Tak uformowane bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na około 30 minut, żeby bułeczki jeszcze trochę podrosły.

5. Po tym czasie bułeczki piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

6. Gotowe podawać i smacznego.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy