Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem.

Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki są wyraziste w smaku i mają ładny zielony kolor.Najlepiej smakują z ziołowym twarożkiem.Z przepisu wychodzi 6 sztuk.

Składniki:

Ciasto:

3 dag świeżych drożdży

2 płaskie łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

niepełna szklanka ciepłego mleka

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka.Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.Po tym czasie do mąki dodać wyrośniete drożdże,sól,młody jęczmień i stopniwo wlewając posotałe mleko zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstaiwć na około 1 godzinę,żeby wyrosło.

2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części,każdą część dzielimy na trzy części i toczymy z nich wałeczki,nastepnie pleciemy jak warkocze formując bułeczki.

3.Uplecione bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.

4.Następnie bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy