Plecione bułeczki z młodym jęczmieniem.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 6
Domowe pieczywo jest najlepsze.Chrupiące,pulchne i pachnące.Tym razem do bułek dodałam sproszkowany młody jęczmień.Bułki są wyraziste w smaku i mają ładny zielony kolor.Najlepiej smakują z ziołowym twarożkiem.Z przepisu wychodzi 6 sztuk.
Składniki:
Ciasto:
3 dag świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
niepełna szklanka ciepłego mleka
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sproszkowanego młodego jęczmienia
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka.Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.Po tym czasie do mąki dodać wyrośniete drożdże,sól,młody jęczmień i stopniwo wlewając posotałe mleko zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstaiwć na około 1 godzinę,żeby wyrosło.
2.Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 części,każdą część dzielimy na trzy części i toczymy z nich wałeczki,nastepnie pleciemy jak warkocze formując bułeczki.
3.Uplecione bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
4.Następnie bułeczki piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Bułki z makiem na słono
słony dodatek do zup,Paprykowe bułeczki z suszonymi pomidorami.
Domowe pieczywo jest najlepsze, więc jak tylko mam możliwość to piekę, piekę i piekę. A te bułeczki wyszły mi bardzo sma...Pszenne bułeczki z otrębami.
Takie bardzo pyszne bułeczki są idealne na śniadanie i kolacje. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem. Proste i niedro...Bułki na jogurcie z sezamem i czarnuszką.
Polecam niezwykle pyszne i mięciutkie bułeczki. Jogurt naturalny, który użyłam sprawia, że są bardzo pulchne. Tak...Pszenne bułki z amarantusem
Przepis na domowe bułki z amarantusem - pyszne drożdżowe bułeczki na śniadanie czy kolacje. Z tego przepisu na bułki z a...Zobacz więcej przepisów na: