Pszenne bułeczki z otrębami.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 8
Takie bardzo pyszne bułeczki są idealne na śniadanie i kolacje. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem. Proste i niedrogie w przygotowaniu. Polecam przepis.
Składniki:
1 jajko
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka otrębów pszennych
1 kopiasta łyżeczka soli
2 płaskie łyżeczki cukru
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Po tym czasie do mąki dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułeczki.
4. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 15 minut, żeby podrosły w ciepłe miejsce.
5. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut do rumienienia.
6. Bułeczki są gotowe do podania. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem
Pyszne bułeczki, które warto upiec. Na śniadanie lub kolację. Bułki pszenno - orkiszowe z sezamem - polecam do sp...Bułeczki drożdzowe z pieczarkami
bułeczki zawsze robię na Wigilię ,są bardzo smaczne i świetnie smakują z czerwonym barszczemMleczne bułeczki z otrębami i płatkami owsianymi.
Domowe pieczywo jest najlepsze. Polecam, więc takie o to pyszne i zdrowe bułeczki z chrupiącą skórką. Są idealne...Bułki pszenno-orkiszowe.
Domowe pieczywo jest najlepsze, przynajmniej ja tak uważam. Warto poświęcić czas i je upiec. Polecam na śniadanie.Plecione bułeczki.
Lubicie domowe pieczywo? Takie pachnące, świeżutkie i chrupiące? Jeżeli tak to polecam takie bułeczki. Możemy upiec je n...Zobacz więcej przepisów na: