Pszenne bułeczki z otrębami.

Pszenne bułeczki z otrębami.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Takie bardzo pyszne bułeczki są idealne na śniadanie i kolacje. Najlepiej smakują posmarowane masełkiem. Proste i niedrogie w przygotowaniu. Polecam przepis.

Składniki:

1 jajko

1 szklanka ciepłego mleka

5 dag drożdży

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka otrębów pszennych

1 kopiasta łyżeczka soli

2 płaskie łyżeczki cukru

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Po tym czasie do mąki dodać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki, stopniowo wlewając pozostałe mleko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy uformować okrągłe bułeczki.

4. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić jeszcze na 15 minut, żeby podrosły w ciepłe miejsce.

5. Po tym czasie piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut do rumienienia.

6. Bułeczki są gotowe do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy