Twarogowe bułeczki.

Twarogowe bułeczki.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Takie bułeczki są idealne na śniadanie lub kolację. Polecam:)

Składniki:

Ciasto:

5 dag drożdży

3 szklanki mąki pszennej

20 dag białego chudego twarogu

3 łyżki oleju

półtorej łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

pół szklanki ciepłej wody

pół szklanki ciepłego mleka

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem, połową mleka i wody, 2 łyżkami mąki pszennej, Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

2. Następnie do mąki dodajemy sól, olej, wyrośnięte drożdże, pokruszony ser biały i stopniowo wlewając pozostałe mleko i wodę zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.

3. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta formujemy małe okrągłe bułeczki i układamy w na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić jeszcze na pół godziny żeby bułeczki trochę podrosły.

4. Tak wykonane bułeczki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

5. Podajemy i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy