Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni.

Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Taki chlebek polecam upiec na śniadanie lub kolację.Jest bardzo pyszny i bardzo zdrowy.Idealnie smakuje z masełkiem.

Składniki:

Rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżki mąki pełnoziarnistej-pszennej

pół szklanki ciepłego mleka

 

Ciasto:

3 szklanki mąki pełnoziarnistej-pszennej

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżeczki soli

5 dag suszonych pestek dyni

3 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

1 łyżeczka oleju

2 łyżki płatków owsianych

Sposób przygotowania:

1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,mlekiem i mąką.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

2.Do mąki dać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki,zagnieść mięciutkie ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i zastawić na 60 minut w ciepłe miejsce.

3.Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarować olejem i posypać płatkami owsianymi.

4.Z ciasta uformować bochenek i włożyć do przygotowanej foremki,następnie przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.

5.Po tym czasie chleb piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

6.Upieczony chleb wystudzić,kroić i podawać.

# Tagi:

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy