Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 12
Taki chlebek polecam upiec na śniadanie lub kolację.Jest bardzo pyszny i bardzo zdrowy.Idealnie smakuje z masełkiem.
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki mąki pełnoziarnistej-pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej-pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżeczki soli
5 dag suszonych pestek dyni
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka oleju
2 łyżki płatków owsianych
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z cukrem,mlekiem i mąką.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
2.Do mąki dać wyrośnięte drożdże i pozostałe składniki,zagnieść mięciutkie ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i zastawić na 60 minut w ciepłe miejsce.
3.Foremkę keksówkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarować olejem i posypać płatkami owsianymi.
4.Z ciasta uformować bochenek i włożyć do przygotowanej foremki,następnie przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce.
5.Po tym czasie chleb piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
6.Upieczony chleb wystudzić,kroić i podawać.