Groszek ptysiowy
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Podawać do zup owocowych i zup kremów.
Składniki:
1 szkl mąki
4 jajka
1/3 kostki masła
1 i ½ szkl wody
sól
Sposób przygotowania:
1.Zagotować wodę z masłem.
2.Na wrzątek wsypać mąkę i sól, odstawić dokładnie utrzeć drewnianą łyżką na gładką masę.
3.Ucierać wolno podgrzewając, aż ciasto stanie się gładkie i szkliste. Zestawić z ognia.
4.Do gorącego ciasta dodawać kolejno jaja i ucierać aż całkowitego ostudzenia. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką i wyciskać szprycą małe kulki.
5.Piec ok.15 min na złoty kolor. Schłodzić kulki w piekarniku otwarcie drzwiczek, aby nie opadły. Podawać do zup owocowych i zup kremów.
# Tagi:
Autor: tulipan
Polecamy również
Ciasteczka chałwowe.
Idealne dla wielbicieli chałwy. Pyszne i kruche. Polecam:)Groszek ptysiowy
Podawać do zup owocowych i zup kremów.Ciasteczka z masą czekoladową
Przepyszne kruche ciasteczka wypełnione pyszną masą czekoladowąBabeczki kruche z nadzieniem czekoladowym
jeśli macie ochotę na babeczki, to polecam kruche babeczki z nadzieniem czekoladowymSezamowe kruche ciasteczka.
Są to pyszne i bardzo kruche ciasteczka wymyślone przeze mnie tak na szybko do kawy. Smak sezamu jest bardzo wyczuwalny...Zobacz więcej przepisów na: