Groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Podawać do zup owocowych i zup kremów.

Składniki:

1 szkl mąki

4 jajka

1/3 kostki masła

1 i ½ szkl wody

sól

Sposób przygotowania:

1.Zagotować wodę z masłem.

2.Na wrzątek wsypać mąkę i sól, odstawić dokładnie utrzeć drewnianą łyżką na gładką masę.

3.Ucierać wolno podgrzewając, aż ciasto stanie się gładkie i szkliste. Zestawić z ognia.

4.Do gorącego ciasta dodawać kolejno jaja i ucierać aż całkowitego ostudzenia. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką i wyciskać szprycą małe kulki.

5.Piec ok.15 min na złoty kolor. Schłodzić kulki w piekarniku otwarcie drzwiczek, aby nie opadły. Podawać do zup owocowych i zup kremów.

Autor: tulipan

Polecamy nasze przepisy