ciasteczka maczki
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 20
każdy napewno pamięta ciasteczka maczki z marmolada :)
jak je zrobilam pierwszy raz to odrazu przypomniały mi się dziecience lata :)
Składniki:
składniki na biszkopt
70 g cukru
3 jajka
70 g mąki tortowej
potrzebny będzie mak do obsypania biszkopcików
marmolada lub dżem (zależy jakie nadzienie lubimy)
Sposób przygotowania:
szykujemy składniki na biszkopciki.
białka ubijamy na sztywną pianę. dajemy do niej szczyptę soli. dodajemy cukier, a gdy cukier jest juz nie wyczuwalny to dodajemy po jednym żółtku. na sam koniec dodajemy mąkę przesiewaną przez sitko. delikatnie mieszamy łopatką.
gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego, a jak nie mamy to do woreczka, a na samym koncu ucinamy kawałek. na blaszke wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. robimy okrągłe biszkopciki i posypujemy makiem. pieczemy ok.8-10min w temp. 180 stopni. gdy biszkopciki ostygną przekładamy marmoladką lub dżemikiem i składamy razem :) pychotka :)