Cantucci
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
4 Ocen
Ilość porcji: 10
Ciasteczka cantucci robi się bardzo szybko, z dodatkiem migdałów i pomarańczy mają zmysłowy smak. Ciasteczka cantucci są idealne do kawy i wina:)
Składniki:
• 3 jajka
• 175 g cukru (najlepiej trzcinowego)
• 450 g mąki
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 250 g migdałów (w całości, obranych lub posiekanych)
• kilka kropel aromatu migdałowego
• starta skórka i sok z połówki pomarańczy
• papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasteczka cantucci w kilku krokach:
- Najpierw trzeba jajka z cukrem mikserem mieszać w dużej misce tak długo, aż cukier rozpuści się całkowicie. Następnie dodajemy startą skórkę oraz sok z pomarańczy.
- Teraz trzeba do wymieszanych jaj przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ze sobą, całość zagnieść, dosypując w razie potrzeby trochę mąki. Do zagniecionego ciasta dodajemy migdały.
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni.
- Teraz na posypanej mąką stolnicy formujemy 4 lub 5 wałeczków, o średnicy około 5 cm. Wałeczki kładziemy na blasze i pieczemy w piekarniku przez około 35 minut.
- Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy na chwilę by lekko przestygło. Następnie, wciąż jeszcze ciepłe, ciasto kroimy ostrym nożem (najlepiej takim z ząbkami) na kawałeczki o szerokości mniej więcej 1 cm. Pokrojone ciastka ponownie musimy ułożyć na blasze i piec przez około 10 minut. )
Ciasteczna cantucci gotowe, przepis łatwy, więc do dzieła.
Smacznego!