Ciasto lekki puch

Ciasto lekki puch

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ciasto lekki puch- nic tylko polecić to ciasto każdemu. Jest tak lekkie i tak smaczne że nikt mu się nie oprze!

Składniki:

Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
1 łyżka kakao
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa serowa:
20 dag serka homogenizowanego
25 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki gorącego mleka
8 kostek białej czekolady
8 kostek czekolady deserowej
Warstwa śmietankowa:
20 dag serka homogenizowanego
300 ml śmietanki 30%
5 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Upieczmy biszkopcik:

Z oddzielonych od żółtek białek ubijmy pianę. Wlejmy żółtka, wsypmy mąkę, kakao i proszek. Wylejmy ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm. Upieczmy i przekrojmy na pół.

Wykonajmy w drugim kroku masę serową:

Miksujemy ze sobą serek homogenizowany, serek mascarpone i cukier puder .  Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, wlać do niej gorące mleko i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej w osobnych naczyniach.

Chłodną żelatynę wlewamy do serów i mieszamy .Masę wlewamy do dwóch naczyń po równo i do każdego dajemy lekko wystudzone czekolady.

Do tortownicy wykładamy na biszkopt po dwei łyżki każdej may i tak do wyczerpania składników. Ciasto chłodzimydo godziny.

W tym czasie robimy śmietanę:

Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem, wlewamy serem. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, ostudzić. Zelatynę dać do śmietany. 2/3 smietany dać na ser a do pozostałej dodać kakao i dać na jasną masę. Przykryć biszkoptem. Schłodzić w lodówce.

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy