Ciasto lekki puch
Ocena: ★ ★ ★ ☆ ☆
2 Ocen
Ilość porcji: 20
Ciasto lekki puch- nic tylko polecić to ciasto każdemu. Jest tak lekkie i tak smaczne że nikt mu się nie oprze!
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru
1 łyżka kakao
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa serowa:
20 dag serka homogenizowanego
25 dag serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki gorącego mleka
8 kostek białej czekolady
8 kostek czekolady deserowej
Warstwa śmietankowa:
20 dag serka homogenizowanego
300 ml śmietanki 30%
5 łyżki cukru pudru
1 łyżka żelatyny
3 łyżki zimnej wody
0,5 szklanki gorącej wody
1 łyżeczka kakao
Sposób przygotowania:
Upieczmy biszkopcik:
Z oddzielonych od żółtek białek ubijmy pianę. Wlejmy żółtka, wsypmy mąkę, kakao i proszek. Wylejmy ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm. Upieczmy i przekrojmy na pół.
Wykonajmy w drugim kroku masę serową:
Miksujemy ze sobą serek homogenizowany, serek mascarpone i cukier puder . Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, wlać do niej gorące mleko i dokładnie wymieszać, pozostawić do ostudzenia, co jakiś czas mieszając.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej w osobnych naczyniach.
Chłodną żelatynę wlewamy do serów i mieszamy .Masę wlewamy do dwóch naczyń po równo i do każdego dajemy lekko wystudzone czekolady.
Do tortownicy wykładamy na biszkopt po dwei łyżki każdej may i tak do wyczerpania składników. Ciasto chłodzimydo godziny.
W tym czasie robimy śmietanę:
Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem, wlewamy serem. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i pozostawić na chwilę do napęcznienia, następnie zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać, ostudzić. Zelatynę dać do śmietany. 2/3 smietany dać na ser a do pozostałej dodać kakao i dać na jasną masę. Przykryć biszkoptem. Schłodzić w lodówce.