Ciasto ,, Szachownica ''

Ciasto ,, Szachownica ''

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

Mięciutkie i puszyste ciasta przełożone pyszną masą. Ciasto jest przełożone w formie szachownicy, będzie się ładnie prezentować na stole. Polecam upiec dla gości.

Składniki:

Ciasto:

8 jajek

3 szklanki mąki tortowej

2 szklanki cukru

16 łyżek ciepłej wody

20 dag oleju

2 łyżki kakao

szczypta soli

4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

8 łyżek kaszy manny

3 szklanki mleka

1 szklanka cukru pudru

25 dag masła lub margaryny

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

 

Polewa:

3 łyżki kakao

3 łyżki cukru

odrobina gorącej wody

3 łyżki masła lub margaryny

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować ciasto: Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać olej i ciepłą wodę, dokładnie utrzeć. Do żółtek dodać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta.

2. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać.

3. Ciasta przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm. Następnie ciasta piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasta wystudzić.

4. Następnie ciasta pokroić w pasy, z każdego ciasta uzyskamy 4 pasy ciasta.

5. Przygotować masę: Mleko wlać do garnka, zagotować, wsypać kaszę mannę i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Kaszę dokładnie wystudzić.

5. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodawać stopniowo kaszę i dokładnie utrzeć.

6. Pokrojone pasy ciasta przekładać na przemian masą formując szachownicę. Uzyskamy dwa ciasta.

7. Przygotować polewę: Cukier i kakao przełożyć do garnka, dać gorącej wody, tak, żeby powstała gęsta papka, następnie gotować kilka chwil na małym ogniu cały czas mieszając, zdjąć z ognia i mieszać, aż będzie gęsta i lśniąca.

8. Polewą smarować ciasta i odstawiać do stężenia.

9. Po tym czasie kroić w plastry i podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy