Ciasto walentynkowe
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 15
Co prawda walentynki już za nami, ale zawsze możemy zrobić to ciasto na naszej ukochanej osoby. :)
Składniki:
składniki na ciemny biszkopt:
7 jaj
127 g mąki tortowej
203 g cukru
45 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
krem truskawowy:
300 g śmietany kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
200 g serka mascarpone
5 łyżek frużeliny truskawkowej ( przepis został podany w innym linku) ale tu skopiuje go jeszcze raz.
500 g owoców ( w moim przypadku byly to truskawki)
sok z 1/2 cytryny
1/2 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żeletyny w proszku
owoce zagotowujemy z sokiem cytyny i cukrem. żelatynę rozpuścić w wodzie i zostawić do napęcznienia. na sam koniec dajemy żelatynę i mąkę ziemniaczaną. przekładamy do słoiczków. jeśli chcemy dłużej przechowywać naszą frużelinę należy położyć sloiczek do góry nogami :)
dodatkowo szykujemy sobie kilka łyżek frużeliny i cukru pudru
Sposób przygotowania:
pieczemy biszkopt:)
Każdy chyba wie jak się piecze biszkopt ale napisze :)
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. dodajemy cukier. gdy cukier jest już nie wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. na sam koniec dodajemy przesianą mąkę tortową i ziemniaczaną. blaszkę wusmarowujemy tluszczem i wykładamy papierem do pieczenia. wylewamy biszkopt. pieczemy przez ok. 25-35min. do tzw. suchego patyczka. upieczony i ostygnięty biszkopt. przecinamy na pół.
robimy krem truskawkowy.
śmietanę należy ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder, serek mascarpone i frużelinę.
jeden płat biszkoptu wkładamy do blaszki. następnie nakładamy krem truskawkowy.
w drugim biszkopcie wykrawamy foremką serduszka. nakładamy to na krem truskawkowy. w puste serduszka nakładamy frużelinę i posypujemy cukrem pudrem. :)