Ciasto z kremem pomarańczowym
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
2 Ocen
Ilość porcji: 10
Kolejne pyszne ciasto pachnące pomarańczem, krem puszysty, spód lekko chrupki. Ciasto z kremem pomarańczowym - rewelacja
Składniki:
ciasto kruche
- margaryna 100 gram
- mąka 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
- żółtka 2 sztuki
krem
- budyń 1 opakowanie
- mleko 3,2% 1/2 litra
- żółtko 1 sztuka
- biała czekolada 1/2 tabliczki
- mleko w proszku 1 szklanka
- żelatyna 3 łyżeczki
- likier pomarańczowy 3 łyżeczki
piana
- białka 3 sztuki
- cukier puder 8 łyżek
dodatkowo
- galaretka pomarańczowa
- herbatniki 1 opakowanie
- dżem 1 słoiczek
Sposób przygotowania:
Przepis na ciasto z kremem pomarańczowym:
- Ciasto kruche: mąka, margaryna, proszek oraz żółtka - zagniatam ciasto, odkładam na godzinę do lodówki
- Przygotowuję galaretkę pomarańczową
- Krem: 1/2 l. mleka zagotowuję, dodaję łyżkę masła, proszek budyniowy rozrobniam w 1/2 szklanki mleka, rozrobiony proszek dodaję do gotującego się mleka, dodaję 1/2 tabliczki białej czekolady oraz żółtko, energicznie mieszam i zdejmuję z gazu, odstawiam do ostygnięcia
- Jak masa jest zimna przekładam do misy robota i dodaję małymi porcjami: 1 szklankę mleka w proszku, 3 łyżki likieru pomarańczowego oraz 3 łyżeczki rozpuszczonej w mleku żelatyny, odstawiam do lodówki
- Białka ubijam na sztywno z cukrem pudrem, ciasto kruche wyjmuję z lodówki wylepiam dno i boki blachy, ciasto smaruję dżemem pomarańczowym, pianę przekładam i wyrównuję
- Piekę w 180 st.15 minut
- Na ostudzone ciasto rozsmarowuję masę,
- Na masę układam herbatniki, zalewam galaretką, odstawiam na 3 godziny do lodówki
Ciasto z kremem pomarańczowym gotowe. Smacznego!
Autor: joanna1974
Polecamy również
Ciasto z kremem pomarańczowym
Kolejne pyszne ciasto pachnące pomarańczem, krem puszysty, spód lekko chrupki. Ciasto z kremem pomarańczowym - re...Ciasto z kremem
doskonałe ciasto z delikatnym kremem ,przełożone dżemem z czarnej porzeczki i herbatnikami ,a na koniec posypane u...Zobacz więcej przepisów na: