Ciasto z kremem pomarańczowym

Ciasto z kremem pomarańczowym

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Kolejne pyszne ciasto pachnące pomarańczem, krem puszysty, spód lekko chrupki. Ciasto z kremem pomarańczowym - rewelacja

Składniki:

ciasto kruche

  • margaryna 100 gram 
  • mąka 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
  • żółtka 2 sztuki

krem

  • budyń 1 opakowanie
  • mleko 3,2% 1/2 litra
  • żółtko 1 sztuka
  • biała czekolada 1/2 tabliczki
  • mleko w proszku 1 szklanka
  • żelatyna 3 łyżeczki
  • likier pomarańczowy 3 łyżeczki

piana

  • białka 3 sztuki
  • cukier puder 8 łyżek

dodatkowo

  • galaretka pomarańczowa
  • herbatniki 1 opakowanie
  • dżem 1 słoiczek

 

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z kremem pomarańczowym:

  1. Ciasto kruche: mąka, margaryna, proszek oraz żółtka - zagniatam ciasto, odkładam na godzinę  do lodówki
  2. Przygotowuję galaretkę pomarańczową
  3. Krem: 1/2 l. mleka zagotowuję, dodaję łyżkę masła, proszek budyniowy rozrobniam w 1/2 szklanki mleka, rozrobiony proszek dodaję do gotującego się mleka, dodaję 1/2 tabliczki białej czekolady oraz żółtko, energicznie mieszam i zdejmuję z gazu, odstawiam do ostygnięcia 
  4. Jak masa jest zimna przekładam do misy robota i dodaję małymi porcjami: 1 szklankę mleka w proszku, 3 łyżki likieru pomarańczowego oraz 3 łyżeczki rozpuszczonej w mleku żelatyny, odstawiam do lodówki
  5. Białka ubijam na sztywno z cukrem pudrem, ciasto kruche wyjmuję z lodówki wylepiam dno i boki blachy, ciasto smaruję dżemem pomarańczowym, pianę przekładam i wyrównuję
  6. Piekę w 180 st.15 minut
  7. Na ostudzone ciasto rozsmarowuję  masę,
  8. Na masę układam herbatniki, zalewam galaretką, odstawiam na 3 godziny do lodówki

Ciasto z kremem pomarańczowym gotowe. Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy