Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Ciasto z rabarbarem

print Drukuj
Ciasto z rabarbarem

Beata

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
5.0

1 ocena

Jak zrobić ciasto z rabarbarem - oto prosty przepis na ciasto z rabarbarem, bardzo dobre kruche ciasto w sam raz na upalne dni.

składniki
  • Składniki na ciasto kruche:
  • 60dag maki pszennej
  • 3 jajka + żółtko
  • 250 g - kostka margaryny
  • 2 łyżki śmietany gęstej
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • Składniki na budyń:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 szk. mleka
  • 80 ml śmietany 36 %
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • ½ kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 opakowanie płatków migdałowych
sposób przygotowania

Przepis jak zrobić ciasto z rabarbarem, pyszne i kruche:  

  1. Najpierw 400 ml  mleka, śmietanę oraz cukier gotujemy w garnku, następnie rozrabiamy w  misce  w 1 szklance mleka budynie i wlewamy do gotującego się mleka, mieszając aż budyń zgęstnieje, studzimy.
  2. Teraz do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka oraz żółtko, następnie margarynę, śmietanę, sól, cukier, proszek dopieczenia i wyrabiamy ciasto.
  3. Po wyrobieniu ¾ części ciasta wykładamy na blaszkę 24cm na 24 cm, a ½ ciasta wkładamy do zamrażalnika.
  4. Blaszkę  z ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w 180 ˚ C.
  5. Teraz rabarbar myjemy i kroimy drobno i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną.
  6. Na ciasto wykładamy budyń, a rabarbar układamy na budyniu.
  7. Kruszymy resztę ciasta na rabarbar, a na koniec kruszymy migdały i posypujemy ciasto.
  8. Pieczemy jeszcze 20 minut w 180˚C.

Pyszne   ciasto z rabarbarem    gotowe.

Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!