Ciasto z rodzynkami
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 20
Bardzo fajne ciasto z rodzynkami zatopionymi w czekoladzie i te pierniczki!
Składniki:
Biszkopt:
6 jajek
1 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Krem:
1,5 szkl mleka
1 szkl cukru
Cukier waniliowy
Budyń waniliowy
5 żółtek
1 margaryna
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki wódki
Dodatkowo:
10 dag rodzynek w czekoladzie
Cukier puder do dekoracji
1 słoiczek powideł śliwkowych
40 dag nadziewanych pierniczków w czekoladzie
Sposób przygotowania:
Krem:
Budyń i żółtka mieszamy dokłądnie w jednej szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanliowym, na gotujące wlewamy żółtka i gotujemy do zgęstnienia. Chłodzimy i mieszamy z utartą margaryną, dodajemy wódkę do smaku, kakao i kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzatku. Miksujemy.
Biszkopt:
Białka ubijamy, dodając cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Dajemy do formy 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Chłodny przekrawamy na pół. W górnej części wykrawamy kółka literatką.
Przełożenie gotowego :
Biszkopt- na niego dajemy powidło śliwkowe-połowa masy- pierniczki układamy jeden koło drugiego- reszta masy- biszkopt z otworami- w otwory dajemy rodzynki a na rodzynki kładziemy z powrotem wycięte kółeczka z biszkopta. Dekorujemy cukrem pudrem.
# Tagi:
Autor: aga-27
Polecamy również
Ciasto z rodzynkami
Bardzo fajne ciasto z rodzynkami zatopionymi w czekoladzie i te pierniczki!Zobacz więcej przepisów na: