Ciasto z rodzynkami

Ciasto z rodzynkami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Bardzo fajne ciasto z rodzynkami zatopionymi w czekoladzie i te pierniczki!

Składniki:

Biszkopt:

6 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

Krem:

1,5 szkl mleka

1 szkl cukru

Cukier waniliowy

Budyń waniliowy

5 żółtek

1 margaryna

2 łyżki kakao

1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

2 łyżki wódki

Dodatkowo:

10 dag rodzynek w czekoladzie

Cukier puder do dekoracji

1 słoiczek powideł śliwkowych

40 dag nadziewanych pierniczków w czekoladzie

Sposób przygotowania:

Krem:

Budyń i żółtka mieszamy dokłądnie  w jednej  szklance mleka. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem wanliowym, na gotujące wlewamy żółtka i gotujemy do zgęstnienia. Chłodzimy i mieszamy z utartą margaryną, dodajemy wódkę do smaku, kakao i kawę rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzatku. Miksujemy.

Biszkopt:

Białka ubijamy, dodając cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy. Dajemy do formy 25/36 i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Chłodny przekrawamy na pół. W górnej części wykrawamy kółka literatką.

Przełożenie gotowego :

Biszkopt- na niego dajemy powidło śliwkowe-połowa masy- pierniczki układamy jeden koło drugiego- reszta masy- biszkopt z otworami- w otwory dajemy rodzynki a na rodzynki kładziemy z powrotem wycięte kółeczka z biszkopta. Dekorujemy cukrem pudrem.

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy