Jak zrobić ciasto z truskawkami na zimno

Jak zrobić ciasto z truskawkami na zimno

Ocena: ★

9 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Jak zrobić ciasto z truskawkami na zimno? Bardzo prosto. Oto dzisiaj na deser ciasto z truskawkami - jak są truskawki, to najlepsze będą, jak je podam w serniku na zimno i z galaretką. Mam nadzieję, że nacieszymy podniebienia truskawkami bo całą zimę nie mogłem się doczekać na ciasto z truskawkami na zimno.

Składniki:

  • 1 kg truskawek
  • 0,75 l mleka
  • 4 serki waniliowe homogenizowane (lub 2 duże z lidla)
  • 2 opakowania sernika błyskawicznego Delecty
  • 2 opakowania biszkoptów okrągłych i miękkich
  • 2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Ciasto z truskawkami na serkach homogenizowanych nie dość, że ładnie wygląda, to smakuje:

  1. Umyte i wyszypułkowane truskawki osuszamy ręcznikiem papierowym i odkładamy do miseczki.
  2. Dużą blachę prostokątną wykładamy całą biszkoptami.
  3. Następnie wlewamy do miski mleko i wykładamy serki homogenizowane, dodajemy serniki błyskawiczne delecty i wszystko dokładnie miksujemy aż powstanie jednolita gęsta masa, która wykładamy na biszkopty.
  4. Na masie układamy gęsto nasze suche truskawki, które zalewamy gęstniejącymi już galaretkami wykonanymi wg przepisu na opakowaniu (ja zawsze do zrobienia galaretek używam ¼ mniej wody).
  5. Sernik z truskawkami wędruje do lodówki i po godzinie można go już podawać.

I mamy wspaniałe ciasto z truskawkami, idealne na ciepłe dni.
Smacznego.

Autor: Grzegorz

Polecamy nasze przepisy