Wspomnienie lata.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
6 jajek
2 łyżki zimnej wody
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag. truskawek
krem waniliowy do tortów
1/2 słoika dżemu truskawkowego
cukier puder
1.Ubić białka na sztywną pianę dodając pod koniec cukier.
2.Żółtka rozmieszać z wodą i dodać do gęstej piany.
3.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ocet. 4.Delikatnie wszystko razem wymieszać, najlepiej plastikową lub drewnianą łyżką.
Wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 24 cm wysmarowanej tłuszczem i
posypanej bułką tartą.
5.Piec w temp. 180 st. na złoty kolor.
6.Upieczone i ostudzone ciasto przekroić na dwa równe krążki.
7.Dolny krążek posmarować dżemem truskawkowym (sprawi on, że biszkopt będzie nasączony), ułożyć połówki truskawek (kilka zostawić), a na nie
rozsmarować krem waniliowy przygotowany w/g przepisu na opakowaniu.
Trochę kremu zostawić do ustrojenia.
8.Przykryć górnym krążkiem, ekko przycisnąć. Ustroić kremem i truskawkami. 9.Całość posypać cukrem pudrem.
10.Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Moja rada: Jeżeli biszkopt na wierzchu już się upiekł,
a środek jeszcze jest surowy. Wystarczy przykryć górę ciasta folią
aluminiową błyszczącą stroną na zewnątrz. Wtedy ciasto nie będzie
się już rumieniło na wierzchu, a w środku się upiecze.
Rolada truskawkowa w kropeczki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu