Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką.

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką.

Ocena: ★

21 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ciasto z truskawkami - niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku ciasto. Wprost nie można mu się oprzeć. Polecam przepis na ciasto z truskawkami.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 50 dag truskawek
  •  
  • Składniki na kruszonkę:
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 20 dag mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto z truskawkami:

  1. Wykonać ciasto: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodać olej i maślankę, dokładnie utrzeć. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć.
  2. Truskawki umyć i dokładnie osuszyć, usunąć szypułki i przekroic na pół.
  3. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarch około 21 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wyłożyć przygotowane truskawki.
  4. Przygotować kruszonkę: Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców, aż powstaną małe grudki. Tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć na truskawki.
  5. Ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
  6. Upieczone ciasto wystudzić, wyjąć z foremki, pokroić i podawać.

Ciasto z truskawkami gotowe. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy