Placuszki twarogowo - jagodowe.

Placuszki twarogowo - jagodowe.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Tak przygotowane placuszki są bardzo smaczne. Polecam zrobić je na podwieczorek. Dodam, że dzięki twarogowi są lekko wilgotne, a jagody nadają im lekkiej kwaskowatości. Polecam:)

Składniki:

Ciasto:

10 dag sera białego półtłustego

2 jajka

4 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

półtorej szklanki mąki tortowej

pół szklanki mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

pół szklanki jagód kamczackich lub borówek

 

Dodatkowe składniki:

cukier puder do posypania

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Owoce umyć i dokładnie osuszyć.

2. Składniki ciasta zmiksować na gładką masę, żeby nie było grudek.

3. Następnie na patelni rozgrzać olej i smażyć placuszki po kilka minut z każdej strony.

4. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

5. Oprószyć pudrem i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy