Drożdżowe placuszki na maślance
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
tradycyjne racuchy robione na maślance ,polane sosem truskawkowym Przepyszne !! Polecam !!
Składniki:
mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
sok malinowy 1 szklanka
truskawki 300 gram
żółtka 2 szklanki
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- mąkę przesiać dodać drożdże,żółtka utrzeć z cukrem,dodać do mąki
- wlać maślankę ,całość wymieszać i odstawić na godzinę
- truskawki zalać sokiem i gotować na bardzo małym ogniu ( sok musi wyparować przynajmniej o połowę)
- placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu
- podawać na ciepło polane sosem truskawkowym