Drożdżowe placuszki na maślance

Drożdżowe placuszki na maślance

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

tradycyjne racuchy robione na maślance ,polane sosem truskawkowym Przepyszne !! Polecam !!

Składniki:


mąka pszenna 2,5 szklanki
drożdże suche 1 opakowanie
sok malinowy 1 szklanka
truskawki 300 gram
żółtka 2 szklanki
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. mąkę przesiać dodać drożdże,żółtka utrzeć z cukrem,dodać do mąki
  2. wlać  maślankę ,całość wymieszać i odstawić na godzinę
  3. truskawki zalać sokiem i gotować na bardzo małym ogniu ( sok musi wyparować przynajmniej o połowę)
  4. placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu
  5. podawać na ciepło polane sosem truskawkowym 

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy