Drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 6
Drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką z wyczuwalną skórką z cytryny
Składniki:
mąka 3 szklanki
drożdze 50 gram
ciepłe mleko 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
jajka 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
cytryna
Dodatkowo :
konfitura z rabarbaru
Kruszonka :
mąka 4 łyżki
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki
wiórki kokosowe 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- drożdze kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka ,mieszam
- jak rozczyn zacznie pracować ,wlewam go do mąki ,dodaję roztrzepane jajka z cukrem
- skórkę cytryny ścieram na tarce ,dodaję do ciasta
- dolewam w trakcie wyrabiania mleko,
po 5 minutach dodaję masło i ponownie wyrabiam,ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godz. - ciasto rozwałkować na prostokąt posmarować konfiturą
- zawijać w rulon, ciąć na porcje
- wyłożyć blaszkę podłużną papierem do pieczenia,ułożyć porcje ciasta i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- posypać kruszonką
- piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni ( termoobieg)