Drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką

Drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Drożdżówka z rabarbarem i kokosową kruszonką z wyczuwalną skórką z cytryny

Składniki:

mąka 3 szklanki

drożdze 50 gram

ciepłe mleko 1/2 szklanki

masło 1 łyżka

jajka 3 sztuki

cukier 1/2 szklanki

cytryna

Dodatkowo :

konfitura z rabarbaru

Kruszonka :

mąka 4 łyżki

masło 2 łyżki

cukier 2 łyżki

wiórki kokosowe 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. drożdze kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka ,mieszam
  2. jak rozczyn zacznie pracować ,wlewam go do mąki ,dodaję roztrzepane jajka z cukrem
  3. skórkę cytryny ścieram na tarce ,dodaję do ciasta
  4. dolewam w trakcie wyrabiania mleko,
    po 5 minutach dodaję masło i ponownie wyrabiam,ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godz.
  5. ciasto rozwałkować na prostokąt posmarować konfiturą
  6. zawijać w rulon, ciąć na porcje
  7. wyłożyć blaszkę podłużną  papierem do pieczenia,ułożyć  porcje ciasta i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  8. posypać kruszonką
  9. piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni ( termoobieg)

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy