Fasolowa
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 5
przepis na zupę fasolową,gęstą, sytą, z aromatem majerankiem i boczku
Składniki:
włoszczyzna 1 pęczek
fasola 1 szklanka
ziemniaki 4 duże
kości 0,5 kg
słonina 0.30 kg
boczek 0.30 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 2 sztuki
liść laurowy 2 sztuki
majeranek do smaku
papryka słodka 2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
- dzień wcześniej moczę fasolę ,na drugi dzień gotuję fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.
- jak fasola się gotuje robię wywar z kości ,do wywaru dodaję włoszczyznę ( w kostkę kroję marchew, pietruszkę i seler, por wrzucam w całości ,potem wyjmuję z wywaru)dodaję ziele angielskie i liść laurowy
- ziemniaki kroję w kostkę .
- podsmażam słoninę i boczek( pokrojoną w kostkę)dodając 2 łyżeczki słodkiej papryki.
- jak warzywa są miękkie dodaję ziemniaki i fasolę ,gotuję.
- na koniec dodaję podsmażony boczek ze słoniną .
- doprawiam majerankiem ,solą i pieprzem.
# Tagi:
Autor: joanna1974
Polecamy również
Fasolowa
przepis na zupę fasolową,gęstą, sytą, z aromatem majerankiem i boczkuZobacz więcej przepisów na: