Fasolowa

Fasolowa

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

 przepis na zupę fasolową,gęstą, sytą, z aromatem majerankiem i boczku

Składniki:


włoszczyzna 1 pęczek
fasola 1 szklanka
ziemniaki 4 duże
kości 0,5 kg
słonina 0.30 kg
boczek 0.30 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
ziele angielskie 2 sztuki
liść laurowy 2 sztuki
majeranek do smaku
papryka słodka 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

  • dzień wcześniej moczę fasolę ,na drugi dzień gotuję fasolę w tej samej wodzie co się moczyła.
  • jak fasola się gotuje robię wywar z kości ,do wywaru dodaję włoszczyznę ( w kostkę kroję marchew, pietruszkę i seler, por wrzucam w całości ,potem wyjmuję z wywaru)dodaję ziele angielskie i liść laurowy
  • ziemniaki kroję w kostkę .
  • podsmażam słoninę i boczek( pokrojoną w kostkę)dodając 2 łyżeczki słodkiej papryki.
  • jak warzywa są miękkie dodaję ziemniaki i fasolę ,gotuję.
  • na koniec dodaję podsmażony boczek ze słoniną .
  • doprawiam majerankiem ,solą i pieprzem.

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy