Faworki z ciasta twarogowego

Faworki z ciasta twarogowego

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sprawdzony przepis na faworki. Dziś proponuję faworki z ciasta z dodatkiem twarogu, kruche, smaczne, posypane obficie cukrem. Przepyszne nie tylko w Tłusty Czwartek!

Składniki:

  • mąka 2 szklanki 
  • żółtka 2 sztuki 
  • masło 100 gram 
  • twaróg 200 gram 
  • cukier aromatyzowany

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na faworki w kilku krokach:

  1. mąkę przesiać, masło zetrzeć na tarce, wymieszać z pokruszonym twarogiem i żółtkami, zagnieść ciasto i na 30 minut schować do lodówki
  2. ciasto rozwałkować na cienki placek, radełkiem wycinać paski, w środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta, obtoczyć w cukrze
  3. układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 
  4. piec faworki na złoty kolor w 200 stopniach

Pyszne faworki gotowe, nie tylko na Tłusty Czwartek :)

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy