Prosty gulasz wieprzowy

Prosty gulasz wieprzowy

Ocena: ★

64 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Oto przepis na prosty gulasz wieprzowy, ulubiony w wielu polskich domach. Gulasz na mięsie wieprzowym gotuje się szybciej, niż na wołowym, a odpowiednio przyrządzony, prosty gulasz wieprzowy, nie ustępuje w smaku wołowemu. Prosty gulasz wieprzowy jest świetnym daniem zimowym - można go podać z kaszą, pieczywem lub kopytkami.

Składniki:

  • mięso wieprzowe na gulasz - 600g
  • cebula - 1 duża
  • marchewka - 1
  • ziele angielskie - 3 kulki
  • listek laurowy - 3
  • grzybki suszone - 4
  • mąka - 2–3 łyżki
  • woda - ok. 3 szklanki
  • sól
  • pieprz
  • olej - 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Oto mój przepis na prosty gulasz wieprzowy:

  1. Grzybykroję na mniejsze kawałki i zalewam wodą i odstawiam do namoczenia.
  2. Cebulę kroję i szklę na połowie oleju.
  3. Mięso kroję w grubszą kostkę i dokładnie oprószam mąką.
  4. Resztę oleju rozgrzewam na patelni i obsmażam mięso z każdej strony.
  5. Dodaję do wszystkiego ok. szklankę wody, starannie mieszam i przekładam całość garnka, w którym jest cebula.
  6. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, grzyby, które były namoczone i dolewam znowu 1 szklankę wody.
  7. Dodaję marchewkę pokrojoną w plastry. 
  8. Na niezbyt mocnym ogniu duszę mięso do miękkości. 
  9. Na zakończenie doprawiam sos solą i pieprzem według upodobania.

 

Prosty gulasz wieprzowy najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym! Smacznego!

Autor: Kafka

Polecamy nasze przepisy