Jajecznica z awokado i zieleniną.

Jajecznica z awokado i zieleniną.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Od pewnego czasu bardzo polubiłam awokado, do tej pory najczęściej przygotowywałam z niego pasty. Dzisiaj postanowiłam przygotować jajecznicę i muszę przyznać, że wyszła bardzo smaczna i zdrowa. Polecam na śniadanie lub kolację z kromeczką świeżego pieczywa.

Składniki:

pół dojrzałego awokado

2 jajka

sól i pieprz do smaku

1 płaska łyżka masła

sok z cytryny

dowolna ilość zieleniny: rzeżucha, szczypiorek, natka pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Miąższ awokado wyjąć łyżką i pokroić na mniejsze kawałki, następnie skropić odrobinkę sokiem z cytryny, żeby awokado nie ściemniało.

2. Zieleninę umyć i dokładnie osuszyć, następnie drobno pokroić.

3. Na patelni rozgrzać masło, dać awokado i chwilkę przesmażyć, lekko zrumienić, ale nie przypiec za mocno.

4. Następnie dodać jajka lekko roztrzepane z solą i pieprzem do smaku, smażyć aż jajecznica będzie miała odpowiednią konsystencję.

5. Gotową jajecznicę nakładać na talerze i posypywać zieleniną.

6. Podawać i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy