Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Mrożony kompot z truskawek

print Drukuj
Mrożony kompot z truskawek

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
5.0

1 ocena

Na ugaszenie pragnienia znam 3 sposoby: woda mineralna z cytryną i miętą, mrożona kawa i oczywiście wersja ulubiona, czyli mrożony kompot z truskawek z dodatkiem cytryny i mięty. Nic nie gasi mojego pragnienia tak skutecznie, jak mrożony kompot z truskawek. Polecam mrożony kompot z truskawek, smakuje jak smoothie :)

składniki
  • 2 l wody
  • 1kg truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 20 listków mięty
sposób przygotowania

Kompot z truskawek na gorące dni powstaje w ten sposób:

  1. Do gotującej się wody dodajemy cukier i wrzucamy wyszypułkowane i umyte truskawki.
  2. Gotujemy 10 minut na małym ogniu i dodajemy 10 listków mięty i sok z połowy cytryny.
  3. Od tej pory gotujemy jeszcze kolejne 15 minut i odstawiamy kompot do wystudzenia.
  4. Jak będzie już chłodny przelewamy go przez sitko i czysty już kompot z truskawek wlewamy do naczynia, które można włożyć do zamrażarki (może być głębokie plastikowe pudełko).
  5. Na drugi dzień wyjmujemy naszą mrożonkę truskawkową z lodówki, kruszymy na duże kawałki, które następnie kruszymy blenderem na mix lodowy.
  6. Przelewamy go do wysokich szklanek i dekorujemy, np. świeżą truskawką i pozostałymi listkami mięty.

Taki kompot z truskawek to pychota na upał. Życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!