Spaghetti z soczewicą.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Gdy nie mamy pomysłu na obiad, możemy przygotować takie danie. Po mimo, że jest bezmięsne jest bardzo syte. Soczewica jest bardzo zdrowa ponieważ zawiera dużo białka.
Składniki:
Sos:
1 duża cebula
20 dag czerwonej soczewicy
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oleju
biały pieprz mielony do smaku
zioła prowansalkie według uznania
2 szklanki gorącego bulionu warzywnego
Dodatkowo:
40 dag makaronu spaghetti
1 łyżka oliwy
sól do gotowania
natka pietruszki według uznania
Sposób przygotowania:
1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Następnie w garnku rozgrzać olej, przesmażyć chwilę czosnek z cebulą cały czas mieszając.
2. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osączyć. Przełożyć ją do przesmażonych warzyw, wlać połowę gorącego bulionu i całość gotować do miękkości, w razie potrzeby dolewać pozostały bulion.
3. Gdy składniki będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalkie, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sos jeszcze dusić do odparowania całego płynu.
4. Makaron ugotować w osolonej wodzie z oliwą i odcedzić.
5. Natkę wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie drobno pokroić.
6. Na talerze nakładać porcje makaronu, sosu i posypywać natką pietruszki. Podawać. Smacznego.