Spaghetti z soczewicą.

Spaghetti z soczewicą.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Gdy nie mamy pomysłu na obiad, możemy przygotować takie danie. Po mimo, że jest bezmięsne jest bardzo syte. Soczewica jest bardzo zdrowa ponieważ zawiera dużo białka.

 

 

Składniki:

Sos:

1 duża cebula

20 dag czerwonej soczewicy

2 ząbki czosnku

2-3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki oleju

biały pieprz mielony do smaku

zioła prowansalkie według uznania

2 szklanki gorącego bulionu warzywnego

 

Dodatkowo:

40 dag makaronu spaghetti

1 łyżka oliwy

sól do gotowania

natka pietruszki według uznania

 

Sposób przygotowania:

1. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Następnie w garnku rozgrzać olej, przesmażyć chwilę czosnek z cebulą cały czas mieszając.

2. Soczewicę wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osączyć. Przełożyć ją do przesmażonych warzyw, wlać połowę gorącego bulionu i całość gotować do miękkości, w razie potrzeby dolewać pozostały bulion.

3. Gdy składniki będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy, zioła prowansalkie, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sos jeszcze dusić do odparowania całego płynu.

4. Makaron ugotować w osolonej wodzie z oliwą i odcedzić.

5. Natkę wypłukać i dokładnie osuszyć, następnie drobno pokroić.

6. Na talerze nakładać porcje makaronu, sosu i posypywać natką pietruszki. Podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy