Makaronowy tuńczyk w sosie camembert

Makaronowy tuńczyk w sosie camembert

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 3

Super, szybkie danie i bardzo smaczne :) 

Składniki:

250 g makaronu wstążki (zielony- szpinakowy)
2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym)
2 sery camembert z pieprzem
250 g pomidorków koktajlowych

2 duże cebule (może być jedna czerwona)
1 pęczek natki z  pietruszki
3 ząbki czosnku
200 ml śmietanki 18%

olej
sól

pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie z 1 łyżka oleju. ( najlepiej al dente)
2.Cebule drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Następnie na patelnie wlać olej, rozgrzać i wrzucić cebulę i czosnek, delikatnie zeszklić. Po czym dodać pokrojone w czwórki pomidorki koktajlowe, chwilę podsmażyć.
3.Następnie wrzucić pokrojony w kostkę camembert z pieprzem, gdy ser zacznie się topić, dodać 2 puszki tuńczyka. Smażyć około 2 min ciągle mieszając. Po chwili zalać śmietanką i zagotować nadal mieszając.
4.Na koniec zdjąć z ognia i dodać posiekaną natkę z pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron rozłożyć na talerze następnie polać sosem.

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy