Syrop z mniszka lekarskiego.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Zaczyna się sezon na mniszek lekarski. Proponuję więc zrobić kilka słoiczków syropu. Nie wymaga to dużo pracy, a możemy cieszyć się pysznym smakiem. Ma też on dużo właściwości i jest bardzo zdrowy.
Składniki:
1 kg cukru
2 cytryny
400 główek mniszka lekarskiego ( mleczu )
1 litr zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Należy zerwać 400 główek mniszka lekarskiego, następnie mniszek rozłożyć na kilkanaście minut w słonecznym miejscu, od czasu do czasu potrząsać, żeby pozbyć się ,, robaczków ''.
2. Tak przygotowany mniszek przełożyć do garnka i zalać wodą, następnie gotować 15 minut. Odstawić na 24 godziny.
3. Po tym czasie wywar przecedzić przez gęste sito ( mniszek wyrzucić ). Do wywaru wsypać cukier i dpdać sok wyciśnięty z cytryn.
4. Następnie gotować do zgęstnienia syropu, należy często mieszać. Ja swój syrop gotowałam około 2 godzin.
5. Gorący syrop przelać do słoiczków, zakręcić i odstawić.