Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Młoda kapusta

print Drukuj
Młoda kapusta

Basia

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
4.2

8 ocen

Maj to czas na świeże jarzyny, to czas na młodą kapustę z dodatkiem pachnącego koperku. Danie lekkie, smaczne i na każdą porę dnia. Młoda kapusta smakuje najlepiej z dodatkiem odrobiny przecieru pomidorowego. Smacznego.

składniki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 40 dag cienkiej kiełbasy grubomielonej
  • 1 łyżka koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki bulionu

 

sposób przygotowania

Przepis na młodą kapustę:

  1. Kapustę szatkujemy na drobne wiórki i wrzucamy do garnka, w którym wcześniej zagotowaliśmy 5cm wody. Dusimy ją pod przykryciem 10 minut.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Wszytsko zalewamy 2 szklankami bulionu i gotujemy pod przykryciem 20 minut.
  3. Na koniec dodajemy posiekany koperek i koncentrat. Jeszcze 5 minut pod przykryciem i nasza młoda kapusta gotowa. Palce lizać.

Smacznego!

Ocena:
4.2
Liczba porcji 4
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!