Młoda kapusta
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
8 Ocen
Ilość porcji: 4
Maj to czas na świeże jarzyny, to czas na młodą kapustę z dodatkiem pachnącego koperku. Danie lekkie, smaczne i na każdą porę dnia. Młoda kapusta smakuje najlepiej z dodatkiem odrobiny przecieru pomidorowego. Smacznego.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 1 pęczek koperku
- 40 dag cienkiej kiełbasy grubomielonej
- 1 łyżka koncentratu lub przecieru pomidorowego
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 2 szklanki bulionu
Sposób przygotowania:
Przepis na młodą kapustę:
- Kapustę szatkujemy na drobne wiórki i wrzucamy do garnka, w którym wcześniej zagotowaliśmy 5cm wody. Dusimy ją pod przykryciem 10 minut.
- Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Wszytsko zalewamy 2 szklankami bulionu i gotujemy pod przykryciem 20 minut.
- Na koniec dodajemy posiekany koperek i koncentrat. Jeszcze 5 minut pod przykryciem i nasza młoda kapusta gotowa. Palce lizać.
Smacznego!
Autor: basia
Polecamy również
Młoda kapusta
Maj to czas na świeże jarzyny, to czas na młodą kapustę z dodatkiem pachnącego koperku. Danie lekkie, smaczne i na każdą...Młoda kapusta duszona z pomidorem i cebulą.
Tak przygotowana młoda kapusta będzie wspaniałym dodatkiem do drugiego dania np. do ziemniaczków. Podczas jej prz...Zupa z młodej kapustki
Młoda kapusta jest równiez pyszna, gdy się z niej zrobi zupę. Zachęcam każdego do wypróbowania przepisu bo...Młoda kapustka z ziemniaczkami
Jest to smaczne i lekkie danie, u mnie obowiązkowo posypane dużą ilością świeżego koperku. Młodą kapustkę z ziemniaczkam...Młoda kapusta przepis
Wreszcie młoda kapusta na obiad! Nie mogłem się doczekać, a jak wiadomo najlepiej smakuje pierwszy raz, bo każda natępna...Zobacz więcej przepisów na: