Młoda kapusta

Młoda kapusta

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Maj to czas na świeże jarzyny, to czas na młodą kapustę z dodatkiem pachnącego koperku. Danie lekkie, smaczne i na każdą porę dnia. Młoda kapusta smakuje najlepiej z dodatkiem odrobiny przecieru pomidorowego. Smacznego.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek koperku
  • 40 dag cienkiej kiełbasy grubomielonej
  • 1 łyżka koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki bulionu

 

Sposób przygotowania:

Przepis na młodą kapustę:

  1. Kapustę szatkujemy na drobne wiórki i wrzucamy do garnka, w którym wcześniej zagotowaliśmy 5cm wody. Dusimy ją pod przykryciem 10 minut.
  2. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę i podsmażoną kiełbasę, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz. Wszytsko zalewamy 2 szklankami bulionu i gotujemy pod przykryciem 20 minut.
  3. Na koniec dodajemy posiekany koperek i koncentrat. Jeszcze 5 minut pod przykryciem i nasza młoda kapusta gotowa. Palce lizać.

Smacznego!

Autor: basia

Polecamy nasze przepisy