ciasto kruche nie tylko można wykorzystać do jabłecznika lub sernika, polecam wersje w foremkach z nadzieniem budyniowym.
· ½ kg mąki pszennej
· 1 szk. cukru pudru
· 6 żółtek
250 g margaryny
Składniki na budyń:
· 500 ml mleka
· 2 łyżki mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki mąki pszennej
· 3 łyżki cukru
· 100 g margaryny
1. Wsypujemy mąkę do miski.
2. Dodajemy margarynę, żółtka oraz cukier.
3. Wyrabiamy ciasto.
4. Rozwałkowujemy i szklanką wycinamy kółka.
5. Kółka układamy w foremkach.
6. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do garnka wlewamy odmierzoną ilość mleka, odlewamy pól szklanki.
7. Wsypujemy do garnka cukier i mleko zagotowujemy co jakiś czas mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę mieszamy z mlekiem w szklance i wlewamy do gotującego się mleka, szybko mieszamy. Całość zagotowujemy i chwilkę gotujemy aż masa stanie się gęsta.
8. Po ostygnięciu budyń miksujemy z masłem do otrzymania gładkiej konsystencji.
9. Foremki wypełniamy budyniem i przykrywamy kółkiem z ciasta.
10. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny – pieczemy aż do zarumienienia.
11. Smacznego
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu