Naleśniki z serem i rodzynkami

Naleśniki z serem i rodzynkami

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Naleśniki, pewnie nie tylko mi, kojarzą się z dzieciństwem. Pamiętam naleśniki z serem, które robiła mi kiedyś babcia. Wtedy były bez rodzynek, ale ja nieco zmodyfikowałam przepis. Moje dziecko uwielbia naleśniki z serem i rodzynkami.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oliwy
  • nadzienie:
  • 250 g półtłustego sera białego
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka rodzynek

Sposób przygotowania:

Żeby naleśniki z serem smakowały, najpierw trezba przygotować nadzienie do naleśników:

  1. Twaróg mielimy maszynką z drobnymi oczkami, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrabiamy.
  2. Kolejnym krokiem jest ciasto na naleśniki:
    składniki na ciasto bardzo dokładnie mieszamy lub miksujemy aby nie było grudek.
  3. Naleśniki smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju
  4. UWAGA: Ciasto nie może być zbyt gęste aby dało się łatwo się rozprowadzić na patelni.

Naleśniki z serem można przysmażyć, będą lepiej smakowały.

Smacznego!

Autor: Anna

Polecamy nasze przepisy