Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Nalewka z aronii

print Drukuj
Nalewka z aronii

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.3

32 ocen

Każdy z nas przygotowuje jakieś przetwory. Ja zajmuję się wyłącznie nalewkami i bardzo lubię w tej materii eksperymentować. Nalewka z aronii wg mojego przepisu jest rewelacyjna. Polecam ją szczególnie na wzmocnienie i przeziębienia. Można ją wykonać ze świeżych i mrożonych owoców, wg uznania. I w każdym wypadku nasza nalewka z aronii będzie doskonała.

składniki
  • 2 kg owoców aronii
  • 2 l spirytusu
  • 100 liści z wiśni
  • 5 l wody
  • 2 kg cukru
  • sok z 2 cytryn
sposób przygotowania

Nalewka z aronii - aroniówka w punktach:

Do dużego garnka (nie aluminiowego) wlewamy wodę i dodajemy owoce aronii oraz liście z wiśni. Wszystkie składniki zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu na ok. 30 minut od zagotowania.

Po tym czasie przecedzamy dokładnie nasz sok aroniowy, najpierw przez durszlak żeby pozbyć się liści, a potem przez bardzo drobne sitko.

Do gorącego wywaru dodajemy cukier i dokładnie go mieszamy wciąż gotując na małym ogniu.

Na koniec wlewamy spirytus i klarowny sok z cytryn, dzięki któremu nabierze ładniejszej barwy.

Nalewka z aronii gotowa. Przelewamy ją do butelek i odstawiamy na minimum 2 tygodnie.

 

Ocena:
3.3
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!