Ogórki chili

Ogórki chili

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Zima jest długa a dodatki do dań trzeba urozmaicić

 

Składniki:

·         2 ½ kg

·         2 łyżki Chilli

·         3 ½ łyżki soli

·         1 główka czosnku

·         8 łyżek oleju

Składniki na zalewę :

·         ½ kg cukru

·         1 ½ szklanki octu 10 %

 

Sposób przygotowania:

1.       Ogórki myjemy i kroimy wzdłuż, tworząc trójkąty.

2.       Ogórki przekładamy do miski, posolić, odstawiamy na 2 godzinki po tym czasie odlewamy wodę z ogórków.

3.       Czosnek obieramy, drobno kroimy.

4.       Czosnek, Chili, oraz olej dodajemy do ogórków i wszystko dokładnie mieszamy.

5.       Zagotować cukier  z octem, ostudzić.

6.       Układamy ogórki do słoików, zalewamy zalewą, zakręcamy mocno słoiki.

7.       Słoiki pasteryzować 15 minut w 180 °C.

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy